Poftiți în Arena Lupilor!

E nou, e gata, este al nostru, al ploieștenilor. Astăzi, în momentul inaugurării, cu excepția Național Arena, stadionul „Ilie Oană” este cel mai modern stadion din România! Avem toate motivele să fim mândri de acest lucru! Cea mai iubită echipă a județului, suporterii petroliști, cei mai frumoși fani din țară, meritau cu prisosință acest stadion. Să ne bucurăm împreună de el și să scriem istorie în campionatul României și în Europa, așa cum Petrolul Ploiești știe să o facă!

Gazonul de pe noul stadion „Ilie Oană” are dimensiuni standard 105 metri lungime, 68 de metri lățime, iar suprafața ierbată este de 115 metri lungime și 74 de metri lățime. Sistemul de încălzire al gazonului este după una dintre cele mai moderne tehnologii ale momentului și are 173 de perechi de trasee, fiecare traseu având 210 metri de cablu încălzit. Astfel, pe stadionul inaugurat astăzi se vor putea disputa meciuri în condiții excelente chiar dacă a nins sau temperatura aerului este sub limita înghețului.

E gata! Ziua mult așteptată de pătimașii suporteri ploieșteni, dar nu numai de ei, a sosit. La Ploiești, oraș de tradiție al fotbalului românesc, se poate juca fotbal pe unul dintre cele mai moderne stadioane din România. Din acest punct de vedere, orașul aurului negru se află în TOP 3 al orașelor românești, alături de București și Cluj-Napoca, înaintea altor centre fotbalistice de tradiție, cu vechi ștate de prezență în prima ligă.

Totul a început ca o poveste frumoasă: „Vom demola vechiul stadion, ajuns aproape o ruină, și vom construi în locul lui un stadion ultramodern, care va putea găzdui semifinale de Europa League și meciuri din grupele Champions League”! Dar cine oare mai crede astăzi în povești?! Ei bine, locuitorii Ploieștiului au toate motivele să o facă.

Pentru că după declarațiile de mai sus nu au urmat luni și ani de liniște totală, în autenticul spirit mioritic. Dimpotrivă. Buldozerele au ras de pe fața pământului bătrânul „Ilie Oană”, leagăn al atâtor meciuri de neuitat pentru galben-albaștri, și în locul lui au înălțat un stadion de patru stele. Pe scurt, acest stadion înseamnă doi ani de muncă, 20.000 de metri cubi de beton, 1.100 tone de oțel și sute de kilometri de cabluri. Totul pentru o arenă cu 15.500 de locuri acoperite, gazon cu instalație de încălzire, sistem de drenaj și aspersoare automate, 4 vestiare ultra moderne, săli de recuperare, 16 loje cu câte 15 locuri fiecare, nocturnă cu 1.600 de lucși fixată pe copertină, peste 3.500 de locuri de parcare. Masa presei și facilitățile pentru jurnaliști sunt de top, accesul pe stadion se va face printr-unul dintre cele mai moderne sisteme de turnicheți, iar tabela de marcaj, sonorizarea și camerele de supraveghere sunt și ele de ultimă generație. Dreptunghiul arenei va fi completat la colțuri cu niște corpuri de clădire pe aceeași structură ca tribunele. Într-unul va fi sediul clubului, în alte două spații tehnice și comerciale, iar pe cel de-al patrulea colț este amplasat unul dintre ecranele tabelei de marcaj.

Reprezentanții presei au condiții de lucru ca pe oricare stadion civilizat al Europei. Ei beneficiază de două studiori TV, minim nouă platforme pentru camerele de transmisie, internet wireless și fix. Masa presei este acoperită și are poziții pentru televiziune, radio sau presa scrisă. Accesul în stadion se va face printr-un sistem modern de 15 turnicheți care permit ca în orice moment să fie cunoscut numărul real al spectatorilor.

Conform standardelor UEFA și cerințelor Jandarmeriei, stadionul este dotat cu 6 camere speedom și 10 fixe de ultimă generație care permit vizualizarea cu detalii al oricărui colțișor din arenă. Exact ca pe marile stadioane ale lumii, fanii Petrolului și cei ai oaspeților au la dispoziție 14 puncte de alimentație publică, de unde pot cumpăra sandviciuri, băuturi răcoritoare, ceai, cafea etc.

Noul „Ilie Oană” are două vestiare, unul pentru gazde, unul pentru oaspeți – ambele dotate cu sală de încălzire – și două vestiare pentru arbitri (bărbați/femei), toate dotate după standardele europene.

Nocturna noului stadion este cu adevărat impresionantă. Sunt 106 reflectoare Philips de câte 2000 de wati fiecare care vor genera un minim de 1600 de lucși, mult peste solicitările UEFA pentru meciuri din grupele Europa League, spre exemplu. Tot acest sistem este alimentat din două surse separate de alimentare și există un grup electrogen, dar și un sistem upc de menținere în caz de căderi de tensiune sau de curent.

plan stadion