24 ianuarie 1990: Vică vs Gică!

Dacă săptămâna trecută scoteam la lumină povestea unui meci amical jucat între FC Petrolul și România, în vara lui 1998, astăzi ne aducem aminte de un alt duel, disputat între aceleași combatante, tot la Ploiești, la începutul anului 1990.

24 ianuarie 1990. România abia ce intrase într-o nouă eră, iar fotbalul se pregătea să iasă din „hibernare”. E anul Campionatului Mondial din Italia, la care, după o lungă absență, naționala obținuse o calificare spectaculoasă. Pe undeva firească, ținând cont de faptul că, în deceniul ce tocmai se încheiase, fotbalul românesc bifase, cu echipele de club, performanțe remarcabile la nivelul competițiilor europene.

Pregătirile pentru Italia `90 au început cu un turneu ce se plia pe vremurile pe care le traversa țara noastră, „tricolorii” fiind invitați să joace câteva meciuri în scop caritabil, cu Olympique Marseille, Pisa și Bayer Munchen. Emeric Jenei a ales, însă, să programeze, cu o zi înainte de plecarea spre Marseille, un prim test al anului în țară, la Ploiești, contra Petrolului.

Chiar dacă era, încă, plină iarnă, vremea a ținut cu fotbalul și peste 20.000 de spectatori s-au înghesuit pe vechiul „Ilie Oană”, oamenii fiind dornici să urmărească la lucru o generație pe care cu greu o văzuseră, până atunci, chiar și la televizor. „Prima apariție publică a <<tricolorilor>>, în anul turneului final al Campionatului Mondial, a suscitat un interes deosebit în orașul petroliștilor, stadionul fiind arhiplin, neîncăpător, pentru cei peste 20.000 de spectatori. A fost și o vreme frumoasă și doar terenul singur, în miez de iarnă, s-a prezentat în condiții mai dificile, dar, spre meritul lor, ambele formații au depășit acest handicap”, nota, în cronica jocului publicată în Gazeta Sporturilor, reputatul jurnalist Constantin Alexe.

 „Dublă” Hagi, gol Greaca!

În acest cadru, România s-a impus clar, scor 5-1, după 3-1 la pauză. Hagi (10), cu un șut plasat de la 20 de metri, a deschis scorul, apoi Gică Popescu (23) l-a majorat, după care tribunele aveau să „explodeze” la o acțiune caracteristică lui „Vică” Greaca. „În minutul 30, GREACA s-a lansat într-o serie de driblinguri în careu, a fost faultat de Rotariu, și același Greaca a transformat excelent penaltyul”, scria Constantin Alexe în Gazeta Sporturilor.

Chiar înainte de intrarea la vestiare, Hagi (43) a punctat și el dintr-o lovitură de pedeapsă, acordată în urma unui duel Manea – Dan Petrescu, iar după pauză „tricolorii” au mai înscris de încă două ori. „În min. 55, Greaca a ratat cu poarta goală, iar după două minute, ca un autentic vârf de atac, ANDONE a înscris cu capul, iar Marian Popa a șutat în <<transversală>> în min. 74, după care MATEUȚ a stabilit scorul final, în min. 85, printr-un gol înscris cu capul”, nota Gazeta Sporturilor.

Iată, însă, și echipele care s-au înfruntat atunci, într-un meci condus de către arbitrul ploieștean Florin Popescu:

Petrolul: Liliac – D. Popa, Pitulice, C. Ștefan, I. Manea – Șt. Matei, B. Mocanu, C. Lazăr, Ursea – Greaca, Catinca. Au mai jucat: Vintilă, Ruse, O. Grigore, Bîșcă, Manta, Panait, Hîncu, Zmoleanu, Nuță. Antrenor: Virgil Dridea.

România: Lung (46 Stelea) – D. Petrescu, Iovan (60 Săndoi), Andone, Rotariu – Sabău, Gh. Popescu (60 Rednic), Hagi (46 Mateuț), Lupu (60 Cheregi) – Lăcătuș (46 Șt. Stoica), Balint (60 M. Popa). Antrenor: Emeric Jenei.

Unde se poziționa Petrolul în acel moment

Formația noastră nu fusese aleasă chiar întâmplător drept adversară a „tricolorilor”. Promovase la începutul acelui sezon în primul eșalon, și, sub bagheta lui Virgil Dridea, redevenise una dintre echipele puternice ale campionatului. Drept dovadă, în primăvara lui 1990 „găzarii” atingeau semifinalele Cupei României, completând un „careu de ași” alcătuit din Steaua, Dinamo și Universitatea Craiova, iar la finalul ediției 1989-1990 se clasau pe locul patru, obținând calificarea în Cupa UEFA și, totodată, biletele pentru „dubla” cu una dintre forțele fotbalului continental din acei ani, Anderlecht Bruxelles!

„Am fost onorați că ne-au ales pe noi, atunci, să jucăm contra naționalei. Alegerea nu a fost întâmplătoare, deoarece aveam o echipă care putea opune rezistență celor mai valoroși jucători ai momentului din România”, își aduce aminte Costel Lazăr, actualul director sportiv al „lupilor”, părtaș la acel duel. Să spunem și că în poarta petroliștilor se află Gheorghe Liliac, revenit în toamna lui 1989 de la Steaua, și cel care, după un campionat excelent, avea să prindă lotul naționalei pentru Campionatul Mondial din 1990!

Din păcate, fotografii sau înregistrări video de la acel meci nu sunt de găsit, una dintre puținele mărturii ale acelei confruntări, cronica din Gazeta Sporturilor (vezi facsimil), fiindu-ne pusă la dispoziție de către statisticianul sportiv Romeo Ionescu.

Foto: Facebook.com/Muzeul FC Petrolul Ploiești

Foto: tikitaka.ro

Următorul meci

ACS Oțelul Galați vs FC Petrolul Ploiești

Stadion „Otelul”, Galati
Superliga

Meciuri

DatăEvenimentOră/Rezultat

Clasament

LocClubMPct
13064
23055
33053
43049
53043