Costel Enache: „Factorul mental va fi decisiv în play-off!”

Petrolul se pregătește pentru prima dintre cele cinci „finale” din drumul către primul eșalon, meciul pe care îl va susține sâmbătă, de la ora 17.00, în deplasare cu UTA Arad. Într-un interviu acordat pentru FCP TV, antrenorul „lupilor”, Costel Enache, prefațează meciul de la Arad și vorbește despre așteptările pe care le are înaintea acestui play-off decisiv pentru promovare.

– După o pauză nefiresc de lungă și o perioadă de pregătire atipică, am ajuns la momentul luptei decisive pentru promovare. Cum privești acest play-off și, bineînțeles, primul meci, cel de sâmbătă, de la Arad?

Constantin Enache: Într-adevăr, putem spune că ne așteaptă ceva inedit. Este o situație nouă, pentru fiecare dintre noi, și sper că am găsit abilitatea să o gestionăm bine. A fost o perioadă lungă, în care am încercat să ne adaptăm situațiilor ivite pe parcurs (stare de urgență, stare de alertă, antrenamente individuale pe video, antrenamente în grup de patru, teste, distanță mare între noi, imposibilitatea de a putea face o ședință video împreună, etc), dar sper să nu ne fi pierdut spiritul, dorința și să nu fi uitat cumva obiectivul cu care am plecat la drum. Cred că, în acest play-off, diferența va fi făcută din punct de vedere mental, al abordării sufletești, și nu neapărat în plan fizic, tehnic și tactic. Suntem pregătiți pentru acest play-off și aș vrea să văd lucrul acesta încă din primul joc!

– Prima dintre cele cinci „finale” va fi la Arad, pe terenul primei clasate.

C.E.: Nu este cel mai ușor meci, dar situația în care ne aflăm ne obligă să tratăm fiecare adversar ca pe unul pe care trebuie să-l învingem. În general, primul joc este cel mai greu, iar cum UTA, știm bine, reprezintă o echipă omogenă, echilibrată, cu forță și foarte constantă, atunci va fi și mai dificil. Dar, avem și noi ambițiile noastre. În primul rând este obiectivul pe care l-am stabilit și pe care trebuie să-l îndeplinim. Apoi, în cel de-al doilea rând, ne dorim să arătăm că rezultatele din acest campionat, din meciurile cu UTA, nu au fost reale în raport cu ceea ce s-a petrecut pe teren. Vrem să ne ridicăm la nivelul pe care toată lumea îl așteaptă de la noi.

– Cât de mult mai contează ce s-a întâmplat înainte de întreruperea competiției? Care crezi că vor fi dificultățile cu care se vor confrunta echipele după această perioadă atipică?

C.E.: Este greu de controlat, în acest moment, nivelul propriu sau cel al partenerelor de întrecere. A fost destul de dificil să găsim jocuri de verificare, au fost destul de puține meciuri test pentru o pauză așa de lungă, și, astfel, ritmul este foarte greu de câștigat într-un timp atât de scurt. Toți am avut aceași problemă și este greu să facem o evaluare fidelă, atât a potențialului nostru, cât și legată de cel al adversarului. Cred că aceasta este cea mai mare dilemă și, probabil, în toate meciurile o să vedem cel puțin 30 de minute de tatonare, pentru că fiecare dintre noi vom încerca să descoperim realitatea din teren.

– Este vreo diferență între Petrolul de la momentul întreruperii campionatului și cel de acum?

C.E.: Sunt anumite diferențe, nu neapărat pozitive sau negative. Metodologic, modul de abordare al antrenamentelor a fost cu totul altul, a trebuit să îl schimbăm, pentru că, din experiența celor care au reluat pregătirea înaintea noastră, am văzut că a crescut foarte mult numărul de accidentări. Am descoperit cauza și am căutat să facem lucrurile astfel încât principala noastră prioritate să fie siguranța jucătorilor. Nu va fi o perioadă competițională foarte lungă, sunt doar cinci meciuri în decursul unei luni, iar regulamentul ne ajută să venim cu forțe noi de pe bancă, cu cele cinci schimbări care înseamnă, practic, 50% dintre jucătorii de câmp ai unei echipe. Cred că, din punct de vedere tactic, tehnic și, oarecum, fizic nu au fost foarte multe schimbări, dar, așa cum am mai spus-o, mentalul va fi factorul decisiv.

– Se poate vorbi despre o favorită la promovare?

C.E.: UTA este o echipă cu un avans consistent, având cinci puncte avans înaintea celor cinci meciuri. E clar că are o liniște în plus și că poate aborda jocurile cu două variante din trei, ceea ce nu este cazul celorlalte formații. Noi, toți ceilalți, trebuie să fim tot timpul setați pe obiectivul victoriei. Este un avans pe care cei de la Arad l-au câștigat pe merit, dar, desigur, nu este decisiv.

– Din punct de vedere medical, care este situația lotului înaintea debutului?

C.E.: Suntem ok, cu o singură excepție. Avem confirmarea că Pol Roige, după ce a lipsit de la ultimele două antrenamente, este în regulă și va fi apt pentru joc pentru sâmbătă. În schimb, nu ne vom putea baza pe Mihai Nițescu, aceasta va fi singura noastră absență. Pot să spun că stăm bine din acest punct de vedere.

– Cat de mult va influența lupta pentru promovare faptul că se va juca fără spectatori în tribune?

C.E.: Chiar mă gândeam, atunci când am văzut programările, cam care ar fi fost asistența la meciurile UTA – Petrolul sau Petrolul – Rapid! În mod cert stadionul ar fi fost plin la Arad, iar cu Rapidul am fi beneficiat de un sprijin extraordinar din partea suporterilor noștri. E păcat, pentru că fotbalul este pentru spectatori, dar chiar nu este nimeni vinovat pentru faptul că, în acest moment, trebuie să se joace cu porțile închise. Trebuie să înțelegem și să acceptăm măsurile luate, pentru că sunt pentru noi, pentru sănătatea noastră.

Următorul meci

FC Petrolul Ploiești vs Sepsi OSK Sfântu Gheorghe

Stadion Ilie Oană
Cupa Romaniei

Meciuri

DatăEvenimentOră/Rezultat

Clasament

LocClubMPct
11837
21832
31832
41831
51826