FC Petrolul – UTA Arad/Duelul celor zece titluri!

FC Petrolul şi UTA Arad, două dintre formaţiile de legendă ale fotbalului românesc, îşi dau întâlnire, mâine seară, pe „Ilie Oană”, într-un meci încărcat de istorie. Partida va începe la ora 19.30.

Zece titluri de campioană au câştigat, de-a lungul anilor, FC Petrolul şi UTA. Patru trecute în dreptul ploieştenilor şi şase pentru arădeni, un palmares care conferă, astfel, o greutate aparte unuia dintre duelurile care aduc frumuseţe în fotbalul românesc.

Prezentul aparţine formaţiei noastre, mult mai bine poziţionată într-o luptă pentru revenirea pe prima scenă, pe care, UTA pare, în schimb, să o fi abandonat deja. Aproape de jumătatea întrecerii, „lupii” sunt clasaţi pe locul doi în ierahia la zi a Ligii 2 Casa Pariurilor, cu un total de 38 de puncte, în vreme ce arădenii ocupă locul zece, cu 15 puncte mai puţin, aşa încât, cel puţin pe hârtie, jocul de mâine seară anunţă un favorit incontestabil.

„Un meci în care întâlnim o echipă de tradiţie şi care, pentru noi, reprezintă un nou prilej să demonstrăm că putem fi pe locurile fruntaşe, acelea care duc în primul eşalon. Vom întâlni un adversar redutabil, iar asta nu o spun ca să pun o presiune suplimentară pe elevii mei, şi avem toate premisele necesare pentru a vedea un duel interesant, dar nu la nivelul băncilor tehnice, ci al echipelor care se vor înfrunta pe teren”, a prefaţat întâlnirea de mâine antrenorul principal al petroliştilor, Octavian Grigore. „În acest moment, cred că Petrolul are nevoie de rezultate, de constanţă în a obţine punctele necesare pentru o clasare în zona promovării. De asemenea, cred cu tărie că un lot format în vară are nevoie de timp pentru a fi create anumite relaţii de joc şi pentru a putea oferi un joc plăcut ochiului. Normal că şi eu îmi doresc ca echipa să joace altfel, să câştige la 3-4 goluri diferenţă! Ce antrenor nu ar vrea acest lucru? Dar, în acest moment, am venit cu varianta unui joc de siguranţă, care să ne aducă puncte, şi, din mers, vom căuta să reglăm anumite mecanisme şi relaţii de joc”, a mai spus Octavian Grigore.

Pentru jocul de mâine seară, tehnicianul „lupilor” nu se confruntă cu suspendări la nivelul lotului de jucători, însă acuză câteva absenţe, cauzate de problemele medicale. Sebastian Ghinga este, în continuare, indisponibil, el aflându-se în perioada de readaptare la efort, în vreme ce Toto Tamuz acuză o accidentare prelungită, iar Antonio Cruceru va fi scos din calcule din cauza unei răceli puternice.

Jocul dintre FC Petrolul şi UTA va începe la ora 19.30, biletele fiind disponibile la casa de bilete a stadionului „Ilie Oană”, dar şi on-line, pe www.entertix.ro.

Marius Chindriş (mijlocaş FC Petrolul Ploieşti):Pentru mine va fi un meci special, pentru că îmi voi întâlni fosta echipă, cea cu care am debutat în Liga a 2-a. Pot să spun  că, de când am plecat de la Arad, am aşteptat momentul acesta! Vom face tot posibilul să câştigăm şi să fim, cel puţin până se termină etapa, pe primul loc al clasamentului. La UTA mai evoluează câţiva jucători cu care am jucat şi am crescut împreună la Arad, dar pe durata celor 90 de minute asta nu va conta! Fiecare meci trebuie tratat cu maximă seriozitate, nu avem nevoie să facem rabat de la ceva pentru a ne putea îndeplini obiectivul”

Florin Plămadă (fundaş central, FC Petrolul Ploieşti):Vom întâlni o echipă bună şi trebuie să facem tot posibilul pentru a păstra cele trei puncte la Ploieşti. Trebuie să avem continuitate în victorii, avem nevoie să facem un joc bun şi să rămânem acolo, în zona promovării. Ne aşteaptă un drum lung, important este să luăm fiecare meci în parte, să reuşim să acumulăm puncte, iar atunci când de va trage linie să fim pe unul dintre primele edouă locuri”.

Cine sunt adversarii

Înfiinţată în 1945 de către baronul Francisc von Neuman, patronul Întreprinderii Textile Arad, „Bătrâna Doamnă”, aşa cum avea să fie, ulterior, supranumită formaţia arădeană, s-a impus rapid în peisajul fotbalului românesc. La chiar prima participare în Campionatul Naţional, ediţia 1946-1947,  ITA (numele purtat de echipă la acel moment) câştiga titlul naţional, performanţă pe care ardelenii aveau să o repete de încă cinci ori, în 1947-1948, 1950, 1954, 1968-1969 şi 1969-1970. Astfel, cu cele şase titluri din palmares, cărora li se adaugă şi două Cupe ale României (1948 şi 1953), UTA este una dintre cele mai titrate formaţii ale fotbalului autohton, gruparea ardeleană putându-se lăuda şi cu prezenţe notabile în competiţiile europene, eliminarea lui Feyenoord Rotterdam, în ediţia 1970-1971 a Cupei Campionilor Europeni, reprezentând momentul de glorie al unei generaţii din care făceau parte Domide, Dembrovski, Gornea, Lereter sau Florian Dumitrescu.

Şi ca să rămânem tot la capitolul amintiri, să mai spunem că, pe 7 octombrie 1956, formaţia arădeană suferea cea mai drastică înfrângere din istorie, într-un joc disputat pe stadionul „23 august” din Bucureşti. Adversara se numea… Flacăra Ploieşti, viitorul Petrolul, iar meciul se termina cu un neverosimil 9-0 încasat de către Flamura Roşie Arad, viitoarea UTA, golurile ploieştene fiind marcate de către Zaharia (3), Bădulescu (3), Cosmoc, Drăgan şi Anton Munteanu!

Revenind la actualitate, UTA n-a avut un sezon de toamnă tocmai convingător, formaţia pregătită de către experimentatul Ionuţ Popa ocupând, după 17 etape, poziţia a zecea în clasamentul eşalonului secund, cu 23 de puncte, cele mai multe, 13, fiind aduse din deplasare (patru victorii şi o remiză). Din lotul ardelenilor, „primenit” în ultima vreme, după ce s-a renunţat la serviciile lui Vădrariu, Pop sau Cubleşan, fac parte şi cinci jucători străini: portarul austriac Orlic, fundaşii Samba Benga (Senegal) şi El Hasni (Tunisia), şi mijlocaşii Coulibaly (Coasta de Fildeş) şi  Norbert Janos (Ungaria). Golgheterul echipei este Ciprian Rus, cel care a punctat de şase ori de-a lungul acestei stagiuni.

Lotul de jucători

Portari: 22. Roberto Bodea (25 ani); 93. Miroslav Orlic (Austria, 26 ani); 28. Rafael Zamfir (17 ani);

Fundaşi: 2. Seynabou Samba Benga (Senegal, 22 ani); 4. Oualid El Hasni (Tunisia, 25 ani); 5. Alexandru Manea (29 ani); 8. Paul Copaci (20 ani); 21. Adrian Suslak (26 ani); 27. Rafael Iuga (21 ani); 98. Cristian Costin (20 ani);

Mijlocaşi: 3. Daniel Dan (22 ani); 33. Denis Hrezdac (17 ani); 7. Albert Stahl (20 ani); 10. Cristinel Matei (23 ani); 11. Angelo Iuga (21 ani); 17. Andrei Enescu (31 ani); 18. Mihai Petra (25 ani); 20. Yuri Stephan Coulibaly (Coasta de Fildeş, 20 ani); 30. Lucian Oprea (21 ani); 77. Norbert Janos (Ungaria, 20 ani);

Atacanţi: 24. David Miculescu (18 ani); 9. David Popa (21 ani); 19. Ciprian Rus (28 ani).

Antrenor: Ionuţ Popa.

 

Următorul meci

Meciuri

DatăEvenimentOră/Rezultat

Clasament

LocClubMPct
13064
23055
33053
43049
53043