Ziua în care „lupii tineri” au ținut piept ”Generației de Aur”!

Vara lui 1998. Naționala României se pregătește pentru participarea la Campionatul Mondial din Franța, iar printre ultimele teste își face loc și un meci cu Petrolul Ploiești, desfășurat pe vechiul „Ilie Oană”, cu 15.000 de oameni în tribune.

Pe finalul repetițiilor pentru „Coupe du Monde”, Ploieștiul devenise casa favorită a naționalei României. „Tricolorii” nu mai aveau o relație tocmai cordială cu publicul din București, iar Anghel Iordănescu și-a luat elevii și i-a dus în provincie. Astfel, bătrânul „Ilie Oană” a avut onoarea să găzduiască de două ori, în interval de doar câteva zile, „Generația de Aur”, pentru jocurile test cu Petrolul și, mai apoi, cu reprezentativa Moldovei.

Unii se pregăteau de vacanță, alții pentru Campionatul Mondial!

Petrolul – România s-a jucat în ultimele zile ale lunii mai, pentru „găzari” meciul picând, practic, în plină vacanță inter-competițională. Campionatul 1997/1998 se terminase pe 5 mai, următoarea stagiune debuta la începutul lui august, dar, între-timp, se jucase și Cupa Ligii, cu petroliștii eliminați în semifinale, după o înfrângere suferită, la loviturile de departajare, în fața lui FCM Bacău (25 mai).

Iar pentru o echipă care terminase pe locul 14 în campionat era și o perioadă plină de transformări. Fane Preda, Daniel Chiriță, Adrian Toader, Gheorghe Leahu sau Marius Măldărășanu tocmai ce părăsiseră gruparea petrolistă, așa încât singurii care mai făceau legătura cu trupa care câștigase, cu trei ani înainte, „Cupa României” rămăseseră Octavian Grigore, Marian Grama și Gheorghe „Goe” Matei. Plus antrenorul Ion Marin, cel care, chiar atunci, revenea pe banca ploieșteană, după două sezoane petrecute la timona Farului Constanța.

Apăruseră, în schimb, „lupii tineri”, generația lui Nae Constantin, Bogdan Onuț, Nana Falemi, Cristi Vlad, Dinu Todoran sau Mihai Oancea, parte dintre ai ajungând, în anii următori, să îmbrace tricoul „naționalei”, sau, cazul lui Falemi, pe cel al reprezentativei Camerunului.

15.000 de oameni pe „Ilie Oană”

Așa cum era de așteptat, întâlnirea a ridicat un interes enorm la Ploiești. Ziarul „Sportul Românesc” amintea, sub semnătura jurnalistului Mihai Toma, de faptul că „peste 15.000 de spectatori au scos din buzunar câte 20.000 de lei ca să-i vadă pe cei în care ne punem speranțele la Coupe du Monde `98, explicând, totodată, și de ce, la pauză, a fost nevoie de intervenția scutierilor pentru ca jocul să se poată relua.

„Repriza a doua a început cu o întârziere de aproape 10 minute, pentru că, în pauză, sute de copii au invadat terenul aflându-se într-o adevărată vânătoare de autografe. A fost nevoie de intervenția crainicului stadionului urmată de cea a scutierilor pentru ca arbitrul Baroianu să poată da startul celui de-al doilea mitan”, mai scria „Sportul Românesc” (vezi facsimil).

Iar, la final, curtea interioară din fața tribunei oficiale a fost invadată de o mare de suporteri, autocarul naționalei fiind blocat vreme de 30 de minute, până când forțele de ordine au reușit să facă „pârtie”, iar elevii lui Iordănescu să se poată întoarce în cantonamentul de la Săftica.

3-1 pentru România

Meciul în sine a reprezentat un bun antrenament pentru „tricolori”, cei care aveau să se impună cu scorul de 3-1, după 1-0 la pauză. O primă parte în care s-au aflat pe teren și Hagi și Gică Popescu, ambii rămând la vestiare după 45 de minute.

Viorel Moldovan (22) a deschis scorul, pentru ca, imediat după pauză, actualul antrenor al Chindiei Târgoviște să majoreze diferența, fructificând o centrare venită, de pe dreapta, de la Ovidiu Stângă (46).

Pe final, petroliștii au redus din handicap, Cristi Vlad (81) învingându-l pe Prunea, după o lansare a lui Mihai Oancea. Un minut mai târziu, Gică Craioveanu stabilea scorul final, la o fază la care, conform cronicii din ziarul „Sportul Românesc”, „l-a driblat scurt pe Rădulescu și a înscris, cu toată opoziția lui N. Constantin”.

Evoluția petroliștilor a fost una apreciată de adversari, după cum se putea remarca din declarația lui Gică Hagi, găzduită de către presa momentului. ”Petrolul e o echipă bunicică. Jucătorii ploieșteni au stat bine în teren, s-au bătut pentru fiecare balon, sunt mulți tineri care pot crește foarte mult”, avea să spună, imediat după finalul întâlnirii, „căpitanul” echipei României.

Iată, însă, și caseta meciului, așa cum a apărut ea în ziarul „Sportul Românesc”, obținută grație eforturilor statisticianului sportiv Romeo Ionescu.

De asemenea, mai jos puteți regăsi o amplă galerie foto de la acel joc, pozele purtând semnătura lui Răzvan Păsărică (www.sportpictures.ro).

FC Petrolul – România 1-3 (0-1)

Au marcat: Vlad (81)/V. Moldovan (22, 46), Craioveanu (82).

Stadion: „Ilie Oană” * Spectatori: 15.000 * Timp: călduros * Teren: bun.

Petrolul: Fl. Rădulescu – Oancea, Onuț, O. Grigore, N. Constantin, Roșu (56 Falemi) – Todoran, Negoiță (27 Gh. Matei), Fl. Pancovici (65 Săndulescu) – Grama (65 Orlando), Vlad. Antrenor: Ion Marin.

România: Stelea (46 Stângaciu, 67 Prunea) – D. Petrescu (66 Dulca), Filipescu (67 Ciobotariu), Gh. Popescu (46 Doboș), D. Munteanu (70 Prodan) – Hagi (46 Stângă), Gâlcă (67 Craioveanu), Gabi Popescu (46 Niculescu), I. Dumitrescu (46 Selymes) – Ad. Ilie (62 Marinescu), V. Moldovan (66 Lăcătuș). Antrenor: Anghel Iordănescu.

* Șuturi la poartă: 8-29 * Șuturi pe poartă: 2-16 * Cornere: 0-10.

Au arbitrat: Tiberiu Baroianu – C. Safta, N. Alexandru.

Următorul meci

Meciuri

DatăEvenimentOră/Rezultat

Clasament

LocClubMPct
13064
23055
33053
43049
53043