54 de ani de la victoria cu FC Liverpool!

În urmă cu 54 de ani FC Petrolul obținea una dintre victoriile de referință ale istoriei sale: 3-1 în meciul disputat, la Ploiești, în C.C.E., contra lui FC Liverpool, la momentul acela campioana campioanei mondiale!

Succesul din 12 octombrie 1966 a rămas singurul obţinut, vreodată, de către o echipă românescă în faţa lui FC Liverpool.

Cum s-a ajuns la acea triplă confruntare? Titlul de campioni câştigat de „galben-albaştri”, în 1966, le-a oferit ocazia fotbaliştilor din acea generaţie să joace în Cupa Campionilor Europeni. Iar tragerea la sorți, ce s-a efectuat pe 10 iulie 1966, la Londra, chiar cu ocazia deschiderii turneului final al Campionatului Mondial, le-a hărăzit ploieștenilor un adversar la prima vedere intangibil: FC Liverpool, formația care tocmai cucerise cel de-al 7-lea titlul de campioană a Angliei, țară care, peste numai trei săptămâni, avea să devină, pentru prima și singura dată în istorie, campioană mondială!

Prima manşă s-a disputat pe 28 septembrie 1966, iar petroliștii au avut ocazia, rară pentru acele vremuri, să joace în nocturnă. Și nu oricum, ci în fața a 44.300 de spectatori prezenți în tribunele lui „Anfield”! Liverpool s-a impus cu scorul de 2-0 (goluri St.John `65 și Callaghan `80), dar, după meci, corespondenții ziarelor britanice „The Sun”, „Daily Mirror” şi „Daily Express” au recunoscut, unanim, că „Petrolul a fost o echipă mai bună decât ne-am fi închipuit că va fi”! Iată careu au fost protagoniștii acelei întâlniri:

FC Liverpool: Tommy Lawrence – Christoher Lawler, Robert Graham, Thomas Smith, Ronald Yeats, Willie Stevenson – Ian Robert Callaghan, Roger Hunt, Ian St.John, Geoffrey Strong, Peter Thompson. Manager: William Shankly.

FC Petrolul: Vasile Sfetcu – Gheorghe Pahonţu, Alexandru Boc, Gheorghe Florea, Mihai Mocanu – Ştefan Roman, Eduard Juhasz, Petre Dragomir – Constantin Moldoveanu, Mircea Dridea, Alexandru Badea.Antrenori: Constantin Cernăianu și Nicolae Marinescu.

Două săptămâni mai târziu, peste 18.000 de spectatori din Ploiești, dar și din județ și din țară, au luat cu asalt stadionul „Petrolul”. Tribunele au fost pline încă de la ora 11.00, iar cu două ore și jumătate înaintea fluierului de start porțile de acces s-au închis. Dar să-i dăm cuvântul lui Gheorghe Nicolaescu, cel care semna cronica meciului în ziarul „Sportul Popular”.

„Meciul a debutat cu emoţii la poarta lui Lawrence. Jocul se desfăşoară în continuare în nota de superioritate teritorială a românilor, dar prima fază autentică de poartă se va petrece abia în minutul 20, când Badea – bine servit de Dridea I, – îl sileşte pe Lawrence să acorde corner. Presiunea Petrolului este întreruptă de «bara» lui St. John (sus la vinclu) care îngheaţă pentru o clipă (min 25) tribunele. Urmează o scurtă perioadă în care jocul este controlat de oaspeţi şi în care Callaghan obligă pe Ionescu cu un şut de la distanţă (min 35) să scoată în corner. În minutul următor tribunele explodează: Dragomir recuperează o minge pierdută de Dridea I, îl lansează cu oportunitate pe Dridea II, care pătrunde deschis şi centrează la fel de precis lui Moldoveanu, aflat în pozitie de vârf central de atac. Înaintaşul ploieştean deviază balonul, a cărui traiectorie îl va înşela pe Lawrence: 1-0 pentru Petrolul. La numai 5 minute de la reluare (min 50), Hunt egalează din centrarea lui Thompson şi Petrolul pare descumpănit, dar numai pentru o clipă. Apoi, revine în atac şi reuşeşte să ia conducerea în min. 59 prin Boc, care înscrie din apropriere, în urma unei lovituri de colţ. Deşi practic joacă în zece oameni (cu Badea accidentat), Petrolul prinde şi mai mult aripi şi în min. 65 reface întreg handicapul: Dridea I execută precis o lovitură liberă de la 16 m, trimiţând balonul în plasă: 3-1 pentru Petrolul. În min. 71 Dridea I este faultat în careu, dar arbitrul lasă jocul să curgă. Spre sfârşitul partidei (min 88) Florea este eliminat, în urma unei intrări tari la Thompson (pentru o intrare similară, dar fără balon, Hunt a fost trecut cu vederea)“.

 

FC Petrolul: Mihai Ionescu – Gheorghe Pahonţu, Alexandru Boc, Gheorghe Florea, Mihai Mocanu – Octavian Dincuţă, Petre Dragomir – Constantin Moldoveanu, Mircea Dridea, Alexandru Badea, Virgil Dridea. Antrenori: Constantin Cernăianu și Nicolae Marinescu.

FC Liverpool: Thomas Lawrence – Christoher Lawler, Goldon Milne, Thomas Smith, Ronald Yeats, Willie Stevenson – Ian Robert Callaghan, Roger Hunt, Ian St. John, Geoffrey Strong, Peter Thompson. Manager: William Shankly

Greu de crezut în momentul tragerii la sorți, iată că a fost necesară și o a treia confruntare, ce s-a desfășurat la Bruxelles, pe celebra arenă „Heysel”. S-a jucat la o săptămână  distanță de la partida de la Ploieşti, iar englezii, profitând şi de câteva absenţe din lotul Petrolului, s-au impus, din nou cu 2-0 (St.John 15 și Thompson 45), calificându-se în turul al II-lea al competiţiei.

FC Liverpool: Thomas Lawrence – Christoher Lawler, Goldon Milne, Thomas Smith, Ronald Yeats, Willie Stevenson – Ian Robert Callaghan, Roger Hunt, Ian St.John, Geoffrey Strong, Peter Thompson. Manager: William Shankly.

FC Petrolul: Mihai Ionescu – Gheorghe Pahonţu, Alexandru Boc, Petre Dragomir, Mihai Mocanu – Dumitru Munteanu, Octavian Dincuţă, Alexandru Pall – Constantin Moldoveanu, Mircea Dridea, Virgil Dridea. Antrenori: Constantin Cernăianu și Nicolae Marinescu.

Rămâne, însă, performanţa unică a echipei ploieştene, FC Petrolul fiind, și acum, singura formație din România ce a reușit să o învingă, într-un meci oficial, pe FC Liverpool!

Următorul meci

FC Universitatea Cluj vs FC Petrolul Ploiești

Stadion Cluj Arena
Superliga

Meciuri

DatăEvenimentOră/Rezultat

Clasament

LocClubMPct
13064
23055
33053
43049
53043