Doliu în fotbalul prahovean/S-a stins profesorul Viorel Băltățeanu, un adevărat descoperitor de talente

Viorel Băltățeanu, un profesor care și-a legat destinul de copiii fotbalului prahovean, fiind, printre altele, inițiatorul tradiționalei competiții juvenile „Cupa Moș Crăciun”, s-a stins din viață în această săptămână.

Profesorul Viorel BĂLTĂȚEANU s-a nascut la 7 februarie 1939, în localitatea Corzu–Severin, din județul Mehedinți.

Venit acum mai bine de jumătate de secol în judeţul Prahova, profesorul Viorel Băltăţeanu a creat generaţii întregi de jucători, toţi având la adresa sa numai cuvinte de laudă şi apreciere. Mai întâi a fost cadru didactic la Şcoala Medie 3-Mihai Viteazul, iar din 1966 la Şcoala Generală Tătărani, pentru ca din anul 1968 să activeze la “Casa Pionierilor” Ploieşti, unde a înfiinţat echipa “Cutezătorii-Prahova”. În timpul activităţii sale de antrenorat, profesorul Viorel Băltăţeanu a “scos” foarte mulţi jucători, care au cochetat cu eşaloanele superioare ale fotbalului autohton, precum: Nicolae Vlad, Ion Sandru, Adrian Trupoiu, Emil Şerban, Constantin Constantinescu, Costin Nicolae, Stelian Nicu, Ion Florea, Ştefan Gheorghe Mîrzea, Doruleţ Preda, Ion Mitrea, Marian Halcu, Gheorghe Aldea, Costel Lazăr, Nicu Lazăr, Marcel Cristian Catinca, Ion Ştefănescu, Marian Deaconu, Puiu Vlad, Danuţ Tibuleac sau Nicolae Nuţă, iar lista poate continua.

Cu aproape toți foștii săi elevi rămăsese în relații cordiale, civilizate, bunul simț și bunătatea caracterizându-l pe profesrul Băltățeanu, cel care a fost și un om deosebit, relația sa de prietenie cu un alt profesor care și-a dedicat viața sportului prahovean și activității în AJF Prahova – prof. Octavian Bălteanu (trecut în neființă tot în acest an trist), fiind un adevărat exemplu pentru noi toți, cei care i-am cunoscut.

Inițiatorul ”Cupei Moș Crăciun”

De ani buni, înainte de fiecare Crăciun, Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Prahova a organizat Cupa Moș Crăciun, competiție rezervată copiilor. Inițierea tradiționalului turneu juvenil a purtat inițiativa profesorului Viorel Băltățeanu, cel care s-a aflat în slujba juniorilor , în semn de respect pentru activitatea domniei sale, de ani buni, compartimentuld e copii și juniori al AJF purtându-i numele.”Inițial, am organizat competiția pentru ca juniorii să aibă activitate și în timpul vacanței de iarnă. Pot  să vă spun că și înainte de Revoluție s-au desfășurat câteva ediții de acest gen, într-un cadru restrâns și sub titulatura de Cupa Moș Gerilă. Din anul 1992 a luat ființă Cupa Moș Crăciun, care este îndrăgită de toți copii” – spunea regretatul profesor Băltățeanu despre întrecerea care îi va aduce un omagiu și în anul 2023.

Funerariile vor avea loc sâmbătă, ora 12 – la Biserica din Brazi, iar înhumarea la cimitirul din Brazi.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei îndoliate!

Următorul meci

FC Petrolul Ploiești vs Sepsi OSK Sfântu Gheorghe

Stadion Ilie Oană
Cupa Romaniei

Meciuri

DatăEvenimentOră/Rezultat

Clasament

LocClubMPct
11837
21832
31832
41831
51826