52 de ani de la victoria cu Liverpool

12 octombrie 1966 este ziua scrisă cu litere de aur în istoria clubului Petrolul. Este data la care, din postura de campioană a României, echipa ploieşteană reuşea să o învingă, cu scorul de 3-1, pe FC Liverpool, campioana campioanei mondiale din acel moment, Anglia.

Cum s-a ajuns la acea triplă confruntare? Titlul de campioană câştigat de galben-albaştri în 1966 le-a oferit ocazia fotbaliştilor din acea generaţie să joace în Cupa Campionilor Europeni. Pe 10 iulie 1966, la Londra, cu ocazia deschiderii turneului final al Campionatului Mondial de fotbal organizat în Anglia, reprezentanţii UEFA au efectuat tragerea la sorţi pentru împerecherea jocurilor din cadrul „Cupei Campionilor Europeni” şi a „Cupei Cupelor”. Reprezentanta României a picat cu FC Liverpool, care cucerise cel de-al 7-lea titlu de campioană a Angliei, ţară care numai peste trei săptămâni avea să devină şi campioană mondială.

Duelul a avut loc în septembrie-octombrie 1966. În prima manşă, pe 28 septembrie 1966, în nocturnă şi în prezenţa a peste 44.300 de spectatori, petroliştii au pierdut la Liverpool cu 2-0. După meci, corespondenţii ziarelor britanice „The Sun”, „Daily Mirror” şi „Daily Express” au recunoscut unanim că „Petrolul a fost o echipă mai bună decât ne-am fi închipuit că va fi”. Deşi păreau o pradă mai mult decât uşoară la returul de la Ploieşti, pe 12 octombrie 1966 Petrolul produce miracolul şi câştigă cu 3-1 în faţa „cormoranilor“. La meci au venit peste 18.000 de spectatori din Ploieşti, dar şi din judeţ şi din ţară, iar biletele au fost epuizate în doar patru ore. Tribunele au fost pline de la ora 11.00, iar la ora 13.00, cu două ore şi jumătate înaintea fluierului de start, porţile de acces se închideau. Alţi 2.000 de suporteri au fost nevoiţi să recurgă la tot felul de tertipuri pentru a putea fi martorii oculari ai meciului. Golurile au fost marcate de către Moldoveanu, Boc şi Mircea Dridea. Pentru Liverpool a punctat Hunt.

Cronica meciului de la Ploieşti:

„Meciul a debutat cu emoţii la poarta lui Lawrence. Jocul se desfăşoară în continuare în nota de superioritate teritorială a romanilor, dar prima fază autentică de poartă se va petrece abia în minutul 20, când Badea – bine servit de Dridea I, – îl sileşte pe Lawrence să acorde corner. Presiunea Petrolului este întreruptă de «bara» lui St. John (sus la vinclu) care îngheaţă pentru o clipă (min 25) tribunele. Urmează o scurtă perioadă în care jocul este controlat de oaspeţi şi în care Callaghan obligă pe Ionescu cu un şut de la distanţă (min 35) să scoată în corner. În minutul următor tribunele explodează: Dragomir recuperează o minge pierdută de Dridea I, îl lansează cu oportunitate pe Dridea II, care pătrunde deschis şi centrează la fel de precis lui Moldoveanu, aflat în pozitie de vârf central de atac. Înaintaşul ploieştean deviază balonul, a cărui traiectorie îl va înşela pe Lawrence: 1-0 pentru Petrolul. La numai 5 minute de la reluare (min 50), Hunt egalează din centrarea lui Thompson şi Petrolul pare descumpănit, dar numai pentru o clipă. Apoi, revine în atac şi reuşeşte să ia conducerea în min.59 prin Boc, care înscrie din apropriere, în urma unei lovituri de colţ. Deşi practic joacă în zece oameni (cu Badea accidentat ), Petrolul prinde şi mai mult aripi şi în min.65 reface întreg handicapul : Dridea I execută precis o lovitura liberă de la 16 m, trimiţând balonul în plasă: 3-1 pentru Petrolul. În min. 71 Dridea I este faultat în careu, dar arbitrul lasă jocul să curgă. Spre sfârşitul partidei (min 88) Florea este eliminat, în urma unei intrări tari la Thompson (pentru o intrare similară, dar fără balon, Hunt a fost trecut cu vederea)“, scria Gheorghe Nicolaescu în cronica meciului, din „Sportul popular”.

Cum, la acea vreme, nu exista regula golului marcat în deplasare, a fost necesară o a treia confruntare, ce a avut loc la Bruxelles, pe celebra arenă “Heysel”. S-a jucat la o săptămână de la partida de la Ploieşti, iar englezii, profitând şi de câteva absenţe din lotul Petrolului, s-au impus din nou cu 2-0, calificându-se în turul al II-lea al competiţiei. Rămână, însă, performanţa unică a echipei ploieştene, care a produs o mare surpriză la acea dată şi s-a impus în faţa celei mai bune formaţii a momoentului din Anglia, FC Liverpool.

Casetele celor trei confruntări

Meciul tur

Liverpool – Petrolul Ploiesti 2-0 (0-0)

Stadionul: „Anfield Road, Liverpool, 28.09.1966 Arbitru: Joaquim Fernandes De Campos (Portugalia) Spectatori: 44.400.

Au marcat: St.John (65), Callaghan (80).

Liverpool: Tommy Lawrence – Christoher Lawler, Robert Graham, Thomas Smith, Ronald Yeats, Willie Stevenson – Ian Robert Callaghan, Roger Hunt, Ian St.John, Geoffrey Strong, Peter Thompson. Manager: William Shankly.

Petrolul: Vasile Sfetcu – Gheorghe Pahonţu, Alexandru Boc, Gheorghe Florea, Mihai Mocanu – Ştefan Roman, Eduard Juhasz, Petre Dragomir – Constantin Moldoveanu, Mircea Dridea, Alexandru Badea.Antrenori: Constantin Cernăianu si Nicolae Marinescu.

Meciul retur

Petrolul Ploiesti – Liverpool 3-1 (1-0)

Stadionul: „Petrolul”, Ploieşti, 12.10.1966 Arbitru: Ivan Lukianov (U.R.S.S.). Spectatori: 20.000.

Au marcat: Moldoveanu (36), Boc (59), M. Dridea (65)/ Hunt (50).

Petrolul: Mihai Ionescu – Gheorghe Pahonţu, Alexandru Boc, Gheorghe Florea, Mihai Mocanu – Octavian Dincuţă, Petre Dragomir – Constantin Moldoveanu, Mircea Dridea, Alexandru Badea, Virgil Dridea. Antrenori: Constantin Cernăianu si Nicolae Marinescu.

Liverpool: Thomas Lawrence – Christoher Lawler, Goldon Milne, Thomas Smith, Ronald Yeats, Willie Stevenson – Ian Robert Callaghan, Roger Hunt, Ian St.John, Geoffrey Strong, Peter Thompson. Manager: William Shankly.

Meciul decisiv

Liverpool – Petrolul Ploiesti 2-0 (0-0)

Stadionul: „Heysel”,  Bruxelles, 19.10.1966 Arbitru: Vital Loraux (Belgia) Spectatori: 10.500.

Au marcat: St.John (15), Thompson (45).

Liverpool: Thomas Lawrence – Christoher Lawler, Goldon Milne, Thomas Smith, Ronald Yeats, Willie Stevenson – Ian Robert Callaghan, Roger Hunt, Ian St.John, Geoffrey Strong, Peter Thompson. Manager: William Shankly.

Petrolul: Mihai Ionescu – Gheorghe Pahonţu, Alexandru Boc, Petre Dragomir, Mihai Mocanu – Dumitru Munteanu, Octavian Dincuţă, Alexandru Pall – Constantin Moldoveanu, Mircea Dridea, Virgil Dridea. Antrenori: Constantin Cernăianu şi Nicolae Marinescu.

Următorul meci

FC Petrolul Ploiești vs Universitatea Craiova

Stadion Ilie Oană
Cupa Romaniei

Meciuri

DatăEvenimentOră/Rezultat

Clasament

LocClubMPct
13064
23055
33053
43049
53043